keskiviikko 27. elokuuta 2014

Muoviton syyskuu

Suomessa käytetään arviolta 300 miljoonaa muovipussia vuodessa.
Ongelmallisimpia ympäristön roskaantumisen kannalta ovat läpinäkyvät ja ohuet, rullasta irrotettavat muovipussit, joita Suomessa käytetään hedelmien pakkaamiseen ruokakaupoissa.

Näimpä. Näin sanoi facebookki ja sai minuun pontta hurauttaa tuhannen kertaan käytetystä kankaasta kestopussin hedelmille.  (Nauha on ties mistä kulkeutunut, minä kun säästän aina kaikkien paitojen ne ripstuslenkitkin ja joskus rinuleiden olkaimet, jos muuten on jo mennyttää vaatetta nuo.) En ole muutenkaan ollut hedelmäpussien suurkuluttaja, mutta tämän myötä ei tule laitettua omenoita, mandariineja tai muitakaan hedelmiä pussiin, mitä yleensä napsii kerralla isomman saavin. Esimerkiksi banaanit tai melonit olen ottanut aina ilman pussia, mutta tuon haasteen myötä muistin ommella viimein pussin niillekkin, joita normaalisti hedelmäpussiin keräisin.

Mielestäni askel on pienikin askel kohti kestävämpää kehitystä. En ajattele olevani ekologisesti täysin valveutunut, mutta on paljon asioita, joita luonnon ja tulevan kannalta haluan henkilökohtaisesti tehdä. Minulle tärkeimpänä on ehkä kierrätys vaatteiden ja tavaroiden suhteen niin itselle päin, kuin eteenpäin. Käytän myös ruuat ja ruokien jämät todella tehokkaasti ja askartelen niin itse kuin ohjaamieni lasten kanssa mielelläni ja lähes aina jo kertaalleen käytetyillä materiaaleilla tai luonnon antimilla. Toki lajittelen myös energian, sekajätteen, pahvin, paperin kuin paristot, mutta ikävä kyllä meillä ei edelleenkään ole kompostia biolle, mutta onneksi tuota jätettä tosiaan kertyykin vähän, kun tarkkana on muuten ruuan hyödyntämisen suhteen. Myös sähkön ja veden suhteen ollaan meidän torpassa hyvinkin tarkkoja.

Luonnossa liikkuminen luontosuhteeseen kasvaminen alkaa jo pienestä pitäen ja itselle ympäristö ja luonto on tärkeä mietiskelyn ja rauhoittumisen paikka lähes päivittäisillä lenkeillä. 

On paljon asioita, joihin voi itse vaikuttaa myös luonnon suhteen ja jos kipinä pieneenkin tekoon lähtee facebookin haasteen kautta, niin haaste on onnistunut tehtävässään.

En saa linkattua tapahtuman facebook sivua, mutta löytyy nimellä Muoviton syyskuu.






Nyt saunaan puita nakkaamaan. 

Moikka!

10 kommenttia:

  1. Hyvä, hyvä! Tarkoituksena on tehdä itsellekin ohuesta ja hieman läpinäkyvästä kankaasta hedelmäpusseja. Kankaisia kauppakasseja meillä kyllä käytetään aktiivisesti, mutta vihannekset ja hedelmät kulkeutuu kotiin juuri noissa ongelmapusseissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa :) Läpinäkyvä on tietysti vielä kätevämpi, mutta kun sitä ei tuohon hätään ollut niin tein tuosta ja avaan kassalla.

      Poista
  2. Samoilla linjoilla ollaan ja otan mieluusti haasteen vastaan! Turhan usein jää kauppareissulla kangaskassit kotiin ja ylimääräisiä muovipusseja kertyy nurkkiin. Hedelmäpusseiksi valitsin aiemmin ne maatuvat, joita voi käyttää myös biojätepusseina, sittemin meidän taloyhtiöstä hävisi biojäteastia tyystin, ilmeisesti ei ollut tarpeeksi käyttöä. Torpalle tulee viimeistään ensi kevään biojätekomposti ja ruuantähteet uppoavat osittain myös meidän kahteen biojäteimuriin ;) Itsetehty kangaspussi on hauska idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun olet mukana myös. Meilläkin nuo bioimurit auttaisi enemmän kuin on tarvekkaan ja välillä toki tarpeeseenkin :)

      Poista
  3. Mahtava tää ryhmä ja Klikkasin heti itseni mukaan. Ihana sun hedelmäpussisi ja hyvä muistutus kun omat hedelmäpussikankaat jotka sain odottelevat edelleen sievässä pinossa ompelupöydällä :) on tosi hienoa kun lapsillekin ohjaa kierrätysmateriaalien käyttöä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulittekin jossain vaiheessa tätä tekiessä mieleen ja olin varma, että teillä jo kestopussi on. Nyt sitten hurauttamaan vain kun kankaatkin on :)

      Poista
  4. ♥Tosi kiva hedelmäpussi! Mukavaa päivää!

    VastaaPoista
  5. Samoilla linjoilla ekoajatusten suhteen. Ja tuollainen "ympäristökasvatus" mitä teet lasten kanssa, on mahtavaa. Ei mitään saarnausta vaan käytännön esimerkkejä.
    Mulle tuli pieni kriisi, kun muutettiin. Täällä ei ole biojätekeräystä :(. Olen nyt koittanut tietoisesti vähentää jätteiden määrää.
    Sähkön ja veden kanssa ollaan myöskin tarkkoja, sillä sehän säästää luonnon lisäksi myös kukkaroa :).
    Hienot pussit olet ommellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä sirtä omakotitalossa asuessa on tullut entistä tarkemmaksi sähkön ja veden kanssa. Huhhei kun paukkuu kukkaron nyörit välillä. Tätähän se on :)

      Poista

Tassunjälki olisi mukava.